miércoles, 31 de octubre de 2012

TODOS LOS SANTOS. Dmp82.

Dijous dia 1 celebrarem la festa de Tots Sants. Probablement, molts de vosaltres la coneixeu com la festa de Halloween. Aquesta és una tradició americana que es va imposant entre nosaltres degut al cinema i a les sèries de televisió. Fa poques dècades, gairebé ningú no la coneixia. Ara, en canvi, tota discoteca que vulgui estar al dia, per exemple, celebra una festa de Halloween.


No tinc res en contra d’això, però em fa llàstima que, de vegades, acollim de seguida, amb els braços oberts, les tradicions i costums que ens venen de fora al temps que oblidem i menystenim els nostres. Nosaltres no ens disfressem per Halloween; nosaltres ens disfressem per Carnestoltes. El carnaval, allà pel mes de febrer, és la nostra festa de disfresses. En canvi, al voltant de l’1 de novembre nosaltres celebrem la castanyada. És una tradició pròpia de la nostra cultura. Però ara resulta que molta gent s’estima més menjar carbasses que no pas castanyes. Què hi farem! (Era una mena de dir, ja sé que les carbasses no se les mengen, sinó que les foraden i hi posen una llumeta a dins)

En un món cada cop més globalitzat, està bé tenir els braços oberts per altres cultures i tradicions. Però per a totes, no només per les dels EUA que, com he dit, es van imposant a poc a poc degut al cinema i la televisió. Ens hem d’obrir, també, a d’altres cultures. I, sobretot, hem de conèixer, respectar i defensar la nostra pròpia cultura.

*****************************************

El jueves día 1 celebraremos la fiesta de Todos los santos. Probablemente, muchos la conocéis como la fiesta de Halloween. Ésta es una tradición americana que se va imponiendo entre nosotros debido al cine y a las series de televisión. Hace pocas décadas, prácticamente nadie la conocía. Ahora, sin embargo, toda discoteca que quiera estar al día, por ejemplo, celebra una fiesta de Halloween.

No tengo nada en contra, pero me da lástima que, a veces, acogemos enseguida con los brazos abiertos, las tradiciones y costumbres que vienen de fuera al tiempo que olvidamos y menospreciamos las nuestras. Nosotros no nos disfrazamos para Halloween, nosotros nos disfrazamos para Carnaval. El Carnaval, allá por el mes de febrero, es nuestra fiesta de disfraces. En cambio, alrededor del 1 de noviembre nosotros celebramos la castañada. Es una tradición propia de nuestra cultura. Pero resulta que mucha gente prefiere comer calabazas en vez de castañas. ¡Qué le vamos a hacer! (Era un modo de hablar, ya sé que las calabazas no se las comen, sino que las agujerean y les ponen una lucecita dentro).

En un mundo cada vez más globalizado, está bien tener los brazos abiertos a otras culturas y tradiciones. Pero a todas, no sólo a las de los EE.UU. que, como he dicho, se van imponiendo poco a poco debido al cine y a la televisión. Tenemos que abrirnos, también, a otras culturas. Y, sobre todo, tenemos que conocer, respetar y defender nuestra propia cultura.

No hay comentarios:

VISITES / VISITAS des de 19/06/2007