miércoles, 14 de noviembre de 2012

LIBERTAD Y VERDAD. Dmp84.



Avui és dia de vaga general. Hi ha qui pensa que tenim motius de sobra per anar a la vaga: el govern fa tot allò que a la campanya electoral va dir que no faria, les retallades són bestials, pugen els impostos i s’està posant en perill l’estat del benestar... D’altres creuen que no s’ha de fer vaga: això només perjudica el país, és la segona vaga general a un govern que només porta onze mesos en el càrrec, les retallades són perquè no hi ha diners i ens els presten a un interès molt car i apujar els impostos és l’única manera de garantir l’estat del benestar... Cadascú ho veu d’una manera: el PSOE (que fins fa onze mesos  estava governant) dóna suport a la vaga amb totes les seves forces i el principal sindicat entre els funcionaris, CSI-F, no.

Enmig d’això, entenc que el més important és el respecte de la llibertat individual. Em resulta trist veure que alguns comerciants, autònoms que avui volen obrir el seu negoci, hagin de fer-ho amb les persianes mig baixades, per por a que els destrossin l’aparador. Conec casos (no tan estranys) d’empreses que avui tanquen per por als piquets i que, a canvi, treballaran dissabte.

I després vindrà la guerra de xifres. Alguns diran que ha estat un èxit multitudinari, d’altres que no ha rebut gaire suport. Quan es tracta de comptar els assistents a una manifestació ens hem de conformar amb un càlcul aproximat; comptar els que fan vaga pot ser un càlcul exacte: n’hi ha prou amb comptar quanta gent suspendrà avui el seu contracte laboral i, per tant, deixarà de cobrar i de pagar a la Seguretat Social.

La democràcia ens permet fer vaga, i així ha de ser. Però també ens dóna dret al treball. I a la veritat.





*******************

Hoy es día de huelga general. Hay quien piensa que tenemos motivos de sobra para ir a la huelga: el gobierno hace todo lo que en la campaña electoral dijo que no haría, los recortes son bestiales, suben los impuestos y se está poniendo en peligro el estado del bienestar… Otros creen que no se tiene que hacer huelga: eso sólo perjudica al país, es la segunda huelga general a un gobierno que sólo lleva once meses en el cargo, los recortes son porque no hay dinero y nos lo prestan a un interés muy caro y subir los impuestos es la única manera de garantizar el estado del bienestar… Cada uno lo ve de una manera: el P.S.O.E. (que hasta hace once meses estaba gobernando) apoya la huelga con todas sus fuerzas y el principal sindicato entre los funcionarios, CSI-F, no.

En medio de esto, entiendo que lo más importante es el respeto de la libertad individual. Me resulta triste ver que algunos comerciantes, autónomos que hoy quieren abrir su negocio, tengan que hacerlo con las persianas medio bajadas, por miedo a que les destrocen el escaparate. Conozco casos (no tan extraños) de empresas que hoy cierran por miedo a los  piquetes y que, a cambio, trabajarán el sábado.

Y después vendrá la guerra de cifras. Algunos dirán que ha sido un éxito multitudinario, otros que casi no ha recibido apoyo. Cuando se trata de contar los asistentes a una manifestación nos tenemos que conformar con un cálculo aproximado; contar los que hacen huelga puede ser un cálculo exacto: basta con contar cuánta gente suspenderá hoy su contrato laboral y, por tanto, dejará de cobrar y de pagar a la Seguridad Social.

La democracia nos permite hacer huelga, y así tiene que ser. Pero también nos da derecho al trabajo. Y a la verdad.

Luis María Llena.


No hay comentarios:

VISITES / VISITAS des de 19/06/2007