miércoles, 1 de mayo de 2013

TREBALL / TRABAJO. Dmp104.


Potser és una contradicció celebrar el dia del treball fent festa, però a tots ens agrada. Perquè, en el fons, no ens acabem de creure les bondats del treball; l’única bondat que li reconeixem és el fet de donar-nos uns diners a final de mes. Tots aquells arguments que diuen que el treball ens ajuda a créixer, a realitzar-nos com a persones, a desenvolupar les nostres qualitats… Tot això, ja no ens ho creiem. Potser perquè no som tantes les persones que treballem en alguna cosa que ens agrada, que ens omple i que en permet experimentar aquestes virtuts del treball. No tothom té la professió que voldria tenir.

Més encara, no tothom treballa. En aquests dramàtics moments en què més de sis milions d’espanyols estan a l’atur, fóra bo recuperar les virtuts del treball. Aquells que tenim la sort de conservar una feina (i un sou a final de mes) hem de saber ser agraïts. Però, al mateix temps, cal dir (i dir-lo, especialment, el dia del treball) que amb aquesta excusa (la sort de tenir treball) no hem de continuar consentit la pèrdua de drets que tants anys i esforços va costar conquerir. No es tracta només de rebaixar el nostre nivell de vida; retrocedir en els drets dels treballadors és, senzillament, un viatge al passat i, que jo sàpiga, els viatges en el temps encara no són possibles per als humans. És clar que els nostres polítics potser ho aconseguiran sense tenir ni punyetera idea de física quàntica.

********************

Quizá es una contradicción celebrar el día del trabajo haciendo fiesta, pero a todos nos gusta. Porque, en el fondo, no nos acabamos de creer las bondades del trabajo; la única bondad que le reconocemos es el hecho de darnos un dinero a final de mes. Todos aquellos argumentos que dicen que el trabajo nos ayuda a crecer, a realizarnos como personas, a desarrollar nuestras cualidades… Todo eso ya no nos lo creemos. Quizá porque no somos tantas las personas que trabajamos en alguna cosa que nos gusta, que nos llena y que nos permite experimentar estas virtudes del trabajo.

Aun más, no todo el mundo trabaja. En estos momentos dramáticos en que más de seis millones de españoles están en el paro, sería bueno recuperar las virtudes del trabajo. Aquellos que tenemos la suerte de conservar un empleo (y un sueldo a final de mes) tenemos que saber ser agradecidos. Pero, al mismo tiempo, hay que decir (y decirlo, especialmente, el día del trabajo) que con esta excusa (la suerte de tener trabajo) no tenemos que seguir consintiendo la pérdida de derechos que tantos años y esfuerzos costó conquistar. No se trata sólo de rebajar nuestro nivel de vida; retroceder en los derechos de los trabajadores es, sencillamente, un viaje al pasado y, que yo sepa, los viajes en el tiempo todavía no son posibles para los humanos. Claro que, tal vez, nuestros políticos lo conseguirán sin tener ni puñetera idea de física cuántica.



No hay comentarios:

VISITES / VISITAS des de 19/06/2007