martes, 12 de agosto de 2014

MISSIONERS I COOPERANTS. Dmp141.

Ha mort el P. Miguel Pajares. Descansi en pau. Tornar a Espanya no li ha aportat, per fi, un final diferent al dels seus companys que es van quedar a l'Àfrica; el virus Ebola no ha fet distincions. El seu record m'empeny avui a recordar totes aquelles persones que, mogudes per la seva fe -unes-, o per mera filantropia -altres-, són capaces de deixar la seva còmoda vida en aquestes condicions privilegiades del primer món en què vivim i anar-se'n a altres llocs, lluny de la seva família, lluny de la seva gent, dels seus usos i costums.

Segur que són milions al món els homes i dones que corren aquest risc. Perquè la mort del Pare Pajares ens recorda que el risc existeix, que prendre una decisió així no és una broma, ni un joc o mer entreteniment, sinó una opció de vida que s'accepta amb totes les conseqüències. Afortunadament, no tots tenen un final prematur, però el risc existeix. I, fins i tot sense cap risc, hi ha la ofrena de la distància d'allò que s'estima.

Recordo aquests dies el meu amic Javier Rojo, sacerdot, que després de molt anys en una parròquia de Saragossa (públicament, li dono les gràcies pel servei espiritual prestat als meus pares, ja grans) ha estat destinat a Xile. I allà s'ha anat, malgrat, per exemple, que els seus propis pares tenen també una edat avançada. I mai he pogut ni he volgut oblidar el meu alumne Francisco Javier Mañas qui fa vint-i-cinc anys (ell tenia 18) va decidir cooperar com a voluntari aquell estiu a Costa d'Ivori, d'on ja no va tornar amb vida. Una foto seva presa en aquell país, envoltat de nens, continua encara avui en el meu escriptori.

La humanitat ha d'estar agraïda a tots aquests homes i dones. N'hi ha que, encegats pel seu anticlericalisme, no són capaços de reconèixer i valorar aquest enorme sacrifici. Jo ho faig avui públicament reconeixent el valor tant d'aquells que ho fan per la seva fe com el d'aquells a qui simplement mou el desig de construir un món millor. A tots ells: GRÀCIES.

No hay comentarios:

VISITES / VISITAS des de 19/06/2007